Karácsonyi akció? Az extra szűz esete az extraszűzzel

Posted By on December 5, 2012

A minap javítottam egy kis ezt-azt. A munkám jórészét mostanában ez teszi ki: kisbetűk, nagybetűk, egybe- és különírások stb. Odavagyok érte!:) Ha azt mondom, hogy nem tartom olyan lényeges kérdésnek a helyesírást, mint amennyi rossz jegyet és/vagy az “élethosszig tartó tanulás helyett” élethosszig tartó frusztrációt lehet belőle beszerezni, vagy hogy némileg problematikusnak érzem, hogy az emberek más ‘helyesírásából’ mily’ messzemenő személyiségjegyeket, emberi tulajdonságokat képesek rögtön tudni, akkor máris látom magam megkövezve. “Hogy mondhat ilyet egy magyar szakos?” (A magyar szakost egyébként legszívesebben egybeírtam volna. Külön koncentrálnom kell arra, hogy: magyartanár egybe, magyar szakos külön, a nyelvszakos meg egybe;)).

Annál is inkább túlzott hisztériának érzem a helyesírás kivételein való lovaglást, mert már létezésük oka sem igazolható a meggyökeresedett szokáson kívül semmivel sem. (A szabályzat “legszabálytalanabb pontja”, amely a megértés teljes feladására késztet, a következő: “A kialakult szokást megtartva jelentésváltozás nélkül is egybeírjuk…”  - ez és bratyói számos helyen előfordulnak a szabályzat egyéb helyein) Remegve várom a 12. szabályzat megjelenését: vajon sikerül-e áthidalni a rendszerlogika és a kivételek közti szakadékot.

(Mellesleg megjegyzem, hogy írás közben minden idegszálam azon feszül :) , vajon hány hibát teszek e rövid szövegbe, hogy “barátaim” örvendezhessenek tettenérésemen.

Na, de térjünk vissza a szüzekhez!

Tehát épp “hobbimat” űztem, mikor már csak utolsó simogató pillantásaim vetettem a betűk már-már zivatartalanított tengerére, ám ekkor visszaugrott a szemem valamire, amit megszoktam már, de most így, ebben a környezetben új értelmezést nyert az éj késői óráiban:

“… mediterrán termékeket: olajbogyó (zöld, kalamata), olívaolaj (extra szűz), mazsola.”

Olvasom. Miii? (bár szebb a tessék, de mikor csak így magamban beszélek, akkor nem mondom: tessék?). Az olajhoz jár egy pluszszűz is? Karácsony, akció. Belefér? Felpezsdülő vérem ugrásra késztetné izmaim, ha párkereső férfi lennék, hogy rohanjak, míg a készlet tart…, ha ezt egy reklámújságban láttam volna. De egy tanulmányban kevéssé releváns értelmezés. Na, ugorjunk csak vissza, ha már izmaink így megfeszültek, koncentrációnk pedig mintha koffeinsokk alatt lenne. Extra virgin…, Like a virgin, ugrik be rögtön Madonna is, de már megint elkalandoztam. Elő a szótárt! Pedig sicher, hogy különírják az olívaolajos üvegek címkéin. Na, itt van: extra: extra adag, extra cikk, extra csomag, de extrabenzin (minőséget jelölve) Tehát akkor kedves “extra szűz” olajat vásárló férfiak (és nők – hogy ne legyünk az akcióban sem kirekesztők!), lehet reklamálni a pénztáraknál, hogy hol adják az olajhoz járó szüzet!

Vigyázat! Állítólag van olyan olívaolajos címke, ahol már egybeírják. Akkor ne tessék reklamálni!

Ha szép, becsületesen végigolvastad ezt az írást, akkor egyszer csak azon kapod magad, hogy az olívaolajokat nézegetve, köztük válogatva, miért jutok még sok év után is eszedbe. OLÍVALI ;)

 És most nosztalgiázom kicsit: 

 

About the author

Comments

Leave a Reply

Please note: Comment moderation is currently enabled so there will be a delay between when you post your comment and when it shows up. Patience is a virtue; there is no need to re-submit your comment.

You must be logged in to post a comment.