Cseles ovisok – cseles szülők

Posted By on November 8, 2016

3-4Fejlesztésben dolgozom már több mint egy évtizede. Különböző szinteken és különböző formákban vagyok jelen egyre intenzívebben. Ebben élek.

Ma egy számomra fontos barátomnak volt szülinapja. A barátságunk majdnem annyi idős, ahány éves én vagyok, és ez nagyon különleges dolog számunkra. Felhívtam hát. Neki most kisgyereke van, óvodás. A beszélgetés során felmerült az új játék is, a Szómágusom, no meg az, hogy neki azt mondják az óvodában, nem kell fejleszteni a gyereket, mert az óvoda játékra való. Némi bizonytalanság van a hangjában, hiszen a nagyobbikja most egyetemista, és megéltek, vagy jobban mondva, túléltek már nem egy kalandos, leginkább elszántnak nevezhető pedagógust. Van tehát tapasztalata túlnan is, de nem tudja, hogy csinálhatja jobban, mit tehet most?

Vannak, akik azt mondják, nem kell fejleszteni, majd kialakul! A gyerek gyerek. Játsszon, most gyerek! Ki vetne ennek ellen, szelet meg pláne nem, mert a vihararatásra végképp nincs időnk. De a magot, azt már nem csak vetni kell. Nem elég, ha fúj a szél, süt a nap, vagy esik az eső – az is pont akkor és amikor akar… A jégveréstől meg ments meg, Uram, minket! Ahhoz, hogy jól fejlődjön ki a mag, figyelmet kell fordítanunk rá. Értő, támogató figyelmet.

Mit tegyünk? Játsszon szabadon vagy fejlesszük? Sok szülőt nem hagy nyugodni ez a kérdés. Akik egy nagyobb gyerekkel megéltek már ezt meg azt, azok tudják, hogy az óvodáskor a legmegfelelőbb életkor arra, hogy odafigyelve válasszanak játékokat, és még többet játsszanak a gyerekkel megtervezettebben. Játsszanak! Okosan. Ha ezt az időt elmulasztják, akkor akár 9-10 éves korban komoly lemaradásokkal küszködhetnek a gyerekek, de ekkor már csak utána lehet futni a szekérnek. Nemcsak a gyerekek, de a szülők és sokszor a nagyszülők is megsínylik az iskolát.

Játsszon szabadon, főzőcskézzen, babázzon, labdázzon, biciklizzen sokat, legyen szó kisfiúról vagy kislányról! Mindegyiknek fejlesszük minden képességét, a konstruktivitását, a gondolkodását, az érzelmi életét a gondoskodáson keresztül. Keressünk és válasszunk értelmes társasjátékokat! Gondolkodtató, problémamegoldó, számoltató, nyelvhasználatot fejlesztő játékokat.

Játsszon szabadon és fejlesszük? Játszva fejlesszük sok nevetés közepette!

Minden tudás bennük van, csak ki kell belőlük csalogatni.

 Kép4

 

További nézelődni valók: http://www.kidsfocus.hu/okosovis/nyelvi_falatok

About the author

Comments

Comments are closed.