A legjobb beszédfejlesztő eszköz – avagy a beszédkésztetés mágusa

Posted By on December 25, 2012

SAM_2267Mikor először vettem, nem gondoltam, hogy …de most már tudom. Egy jó ideje.

Egy vödörrel kezdődött…Volt egy rózsaszín kis vödrünk, meg egy csodaszép Jankám (illetve a sorrend, mondjuk, legyen fordított), aki nem volt egy „végre megszülettem, ide  nekem a mikrofont” típus. :(

Addigra már minden könyvet elolvastam, hogy hogy is kellene hogy fejlődjön a gyerek beszéde, mikor mit kell mondania – egyébként nem kis aggodalmat okozva ezzel magamnak. Jó, persze hozzá kell tennem, hogy Janka 5 éves koráig kétnyelvűként nevelkedett gyakorlatilag, és talán ennek tudható be (a szakirodalom megoszlik e tekintetben), hogy beszéde nem a tipikus időbeli fejlődést követte.

Egyszer azonban meglátogatott a barátnőm. Szállunk ki a kocsiból, és hallom, ahogy Gabó (az anyai beszéd (bár ő akkor még nem volt anyuka) tipikus gyakorlatát követve) kommentálja Jankám cselekedeteit. „Mindenbe belebeszélsz” – hangzik el a számomra értelmezhetetlen mondat beszédében takarékos üzemmódban működő 1-2 év körüli lányomra vonatkoztatva. Odanézek. Látom, hogy a rózsaszín kis vödör az, ami beszédre ösztökélte lányomat. (Valljuk be, kicsit meg is bántódtam, hogy egy vacak műanyag vödör többre képes, mint mindenféle szakmai hókuszpókusz, hogy örömbeszédet csalogasson ki a gyerekből.) A vödör ugyanis visszhangozta saját hangját, ami különös élménnyel bizsergette a fülét. Aztán évekkel később az egyik játékboltban találtam ezt a képen látható mikrofont. 1. Olcsó! 2. Nem kell bele elem. 3. Fogalmam sincs, hogy fogták be a tihanyi visszhangot, és vették rá  erre az önkéntes munkára. Még nem volt gyerek, akinek adtam ilyet, és ne cuppant volna rá az élményre.

Olvashatunk kilónyi, mázsányi szakirodalmat, hogyan késztessük beszédre a gyermekünket, de közben engedjünk meg magunknak egy ilyen egyszerű megoldás kipróbálását is. Tegnap Noel, az unokaöcsém volt a próbababa.

About the author

Comments

Leave a Reply

Please note: Comment moderation is currently enabled so there will be a delay between when you post your comment and when it shows up. Patience is a virtue; there is no need to re-submit your comment.

You must be logged in to post a comment.